Idag tog regeringsrätten beslutet att inte ta upp frågan om ip-nummer är detsamma som personuppgifter. Detta efter en lång tids överklagande av Datainspektionens ursprungliga beslut från 2005.
Detta till Antipiratbyråns förtret då deras huvudsakliga ståndpunkt är att knyta fildening/upphovsrättsbrott till ett ip-nummer som bevis.
Dock så påverkar inte regeringens beslut Antipiratbyråns verksamhet i den bemärkelsen, eftersom att sedan Datainspektionen tog beslutet om att ip-nummer är att betrakta som personuppgifter har Antipiratbyråns verksamhet varit skyddad i ett undantag, som ger dem rätt att bedriva denna sortens verksamhet ändå. Detta undantag upphörde att gälla i samband med det EU direktiv som meförde sig Ipred.

Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen, menar att Ipred medför lagförändringar i Sverige, som gör det tillåtet för Antipiratbyrån att fortsätta bedriva sin verksamhet lagligt.

Beslutet ska också förhoppningsvis medföra klarhet i hurvuda personnummer är att bruka som personnummer eller ej, vilket Datainspektionen ser som väldigt possitivt. Myndighetens arbete om att granska vad Ipred medför för svensk lag och invånarnas integritet skall starta efter sommaren.

Andra som skriver om Ipred:
http://cybernormer.se/2009/06/23/ipred-vackte-anonymiseringsintresse/
http://blogg.tkj.se/internettrafiken-okar-efter-ipred/
http://rickfalkvinge.se/2009/06/18/ipred-ar-inte-satt-ur-spel/
http://www.satmaran.com/2009/june/fildelningstrafiken-ar-tillbaka-ipred-verkni.html
http://datorkanalen.se/blogg/vpn-tjansten-ipredator-startar-betatestningen
http://stacken.tnyholm.se/c/090610/vad-ar-ipred

Av fredrik

3 svar på “Ipred går tydligen före Personuppgiftslagen”
    1. Hehe, jo men visst hade väl det varit fint:) Så går det när man bloggar på jobbet ! Men tack för att du läser och kommenterar, det är alltid uppskattat 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *