Load time blir en rankingfaktor i Google

Google har presenterat en ny algoritm där man tar hänsyn till hur lång tid det tar att ladda ner länkarna vid sökningar från mobilen. Detta kan vi läsa i en artikel skriven av Barry Schwarz på Search Engine Land. Juli 2018 blir startskottet för den nya rankningsalgoritmen, som fokuserar på den tid det tar att ladda ner sidor vid mobilsökningar.

Det har länge varit ett känt problem att resultaten vid Googlesökningar inte varit optimerade för mobilen. Enkelt uttryckt har fokus legat på laddningstiden för datorer med webbläsaren Google Chrome. Man har inte tagit någon större hänsyn till att internet gradvis flyttat från datorerna till telefonerna. Till stor del beroende på att det inte funnits tillräckligt mycket data för andra typer av sökningar, men också för att marknaden inte krävt detta.

Efter de senaste årens eskalerande smartphoneanvändande är läget ett helt annat. Allt fler sökningar görs från mobiltelefoner. Varje googling vill självfallet få så exakta resultat som möjligt, men nästan lika viktigt är det att få svaret inom rimlig tid.

Detta ställer inte bara nya krav på Google utan på alla företag på internet. Sverige har haft för vana att ligga i framkant, men här kommer det att krävas hårt arbete för att inte bli omsprungna. Håkan Persson på Soekmotoroptimering.se sammanfattar det väl: ”Svenska företag har fram till nu varit ganska dåliga på att investera i loadtime, men den här utveckligen kommer säkert att ändra på det.”

För det här ställer helt nya krav på dem som administrerar webbsidor. Den som vill marknadsföra sig på nätet kan inte bara fokusera på att leverera bra och estetiskt tilltalande information, den måste också gå snabbt att ladda ner i mobilen. Detta gäller inte minst vid onlineförsäljning, såväl B2B som B2C.

Tid är som bekant pengar, och 2018 betyder det bland annat att den data man tillhandahåller på nätet måste vara snabb att få ner för att man ska hamna högt upp bland Googleresultaten.

 

Av fredrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *