Många har nog fått med sig att Facebook väljer att gå publika på börsen. Detta meddelades första februari i år.

Facebook Wednesday filed for an initial public offering (IPO), seeking to raise $5 billion.

Världens största sociala nätverk går på börsenMålet med att gå in på den publika börsen är alltså att samla in kapital, närmare bestämt 5 miljarder dollar. Men frågan är om det faktiskt finns behov för det? Vad kan dom göra med 5 miljarder, som dom inte kan göra med den horribelt stora summan pengar som rullar in?
Facebook tjänade totalt $3.7 miljarder under 2011. Nätverket har nu 845 miljoner aktiva användare som har loggat in senaste månaden. 250 miljoner bilder laddas upp varje dag, 2.7 miljarder kommentarer och ”likes” delas ut dagligen och totalt 100 miljarder relationer är knutna via Facebook. Detta är siffror som inte går att förstå när man ser dom i löpande text, här skulle vi haft en s¨n där fin infografik bild som har blivit så populära. Facebook förväntas nå 1 000 000 000 användare i augusti 2012, vilket skulle innebära att 14% av världen då skulle ha en social profil på Facebook.
Nyheten innebär också insyn i lönenivåerna i Facebooks styrelse:

  • Mark Zuckerberg -Grundare/CEO- $500.000
  • Sheryl Sandberg – COO – $300.000
  • David Ebersman – CFO – $300.000

 

Dessa siffror är naturligtvis bara grundlön, Sheryl Sandberg tjänade allt som allt $30,87 miljoner under 2011. Faktiskt 1.49 miljoner mer än Mark Zuckerberg, dock så äger Zuckerberg 28,4% av Facebook, vilket gör att hans värde är ofantligt mycket högre.

Facebook har inte gjort det känt hur många aktier man planerar att sälja, eller priset, men informationen kommer att bli publik före Maj när Facebook aktien förväntas finnas på börsen.

Experter menar att om Facebook klarar att samla ihop det önskade kapitalet om $5 miljarder så är Facebook på god väg att bli världens största tech-företag som går publikt på börsen. Och Zuckerbergs nettovärde kommer att öka explosionsartat.

Så bör man köpa Facebook aktier?

En bättre fråga är nog, kan man köpa Facebook aktier?

Efterfrågan efter Facebook aktier förväntas vara så hög, och antalet aktier få, att det sannolikt blir få förunnat att köpa aktier i Facebook, experter menar också att det inte kommer att vara lönsamt för gemene man att köpa dessa aktier, eftersom hypen runt aktien förväntas driva priset högre än det realistiska värdet. Man förväntar också att det kommer att komma en andra våg med publikt tillgängliga aktier vilket sannolikt kommer att driva ned priset på den första vågen av aktier.

 

Vad tror du om Facebooks börsnotering? och kommer du att försöka köpa Facebook aktier?

 

Som en intressant sidenote när vi ändå snackar aktier och värden: Apples aktie är nu mer värt än Google 0ch Microsoft tillsammans: http://www.tuaw.com/2012/02/09/apple-stock-soars-company-worth-more-than-google-microsoft-com/ aktien har ett värde av: $493.85 per enskild aktie.

 

 

 

 

Av fredrik

2 svar på “Facebook på börsen, en aktie för dig och mig?”
  1. Facebook värderas och man förväntar sig en värdering i intervallet 75-100 miljarder dollar. Den Blicken”förhandel” som pågår ligger också där. Om Facebook följer samma mönster som linkedin kommer aktien sticka vidare uppåt vid noteringen för att sedan falla tillbaka. Det kommer inte vara några problem att köpa aktier efter noteringen för de som vill. Mitt tips om man tror på fb är att invänta rekyl efter inledande tokrusning.

    @PedroPlaya

    1.  Tack för din input, ett riktigt intressant ämne att diskutera, att det kan finnas värde i aktien efter att den största hypen har lagt sig tvivlar jag inte alls på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *