Aktier i Facebook värderas nu till $34-$38, och social media giganten värderas därmed till över hundra miljarder dollar. En helt ofattbart stor summa.

Priset för 1st Facebook aktie gick som sagt upp till $34 till $38, och med det blev det totala värdet av alla aktier på $100 000 000 000+, vilket är en smått otrolig summa för vilket företag som helst, än mindre ett soc.media företag som faktiskt endast har en virtuell produkt. D.vs ett företag som inte säljer något fysiskt, eller tillhandahåller någon unik efterfrågad tjänst.

Det finns också en oro i marknaden eftersom Facebook per nu inte har kommit på något sätt att tjäna pengar på den ständigt ökande siffran mobila användare. I tillägg råds blivande investerare att vänta en stund efter lanseringen av aktien, eftersom den räknas att svalna lite i pris efter den första rushen.
För mig känns det helt befängt att man kan värdera ett företag till summor som detta, speciellt med utgångspunkt i antalet användare, frågan är ju hur många konton som är luft och dubbel-registreringen, konton som används för spam, konton dom används för bedrägeriförsök etc. Och vad är det som säger att Facebook är trendigt om 1-2år? För värdet i aktien bygger ju på att Facebook skal klara av att hålla i sina användare och fortsätta att växa, så måste det nästan vara, eftersom att Facebook förra året endast drog in 4 miljarder i intäkter.
Vad tror du?

  • Kommer du att köpa Facebook Aktier?
  • Kommer luften att gå ur Facebook och lämna ett enormt ekonomiskt hål efter sig?
  • Kommer det att löna sig att handla från start, eller bör man vänta?

 

Facebook kommer att handlas på Nasdaq börsen under symbolen ”FB”.

Av fredrik