Google Drive, Dropbox, Skydrive eller Insync?

 

Nyligen lanserade Google sin nya online disk Google Drive och världen höll andan, men i min mening är det ett patetiskt försök att ta marknad från Dropbox och sälja diskspace. Google Drive saknar många vitala funktioner för att bygga en fil-lagring/backuptjänst i världsklass som Dropbox gör. Så varför se på något annat än Dropbox? Jo främst för att Dropbox är väldigt högt prissatt när det kommer till extra lagringsutrymme. Så för oss som har behov för mer än c.a 2-5GB lagring kan det verkligen löna sig att se sig omkring på marknaden.

Så vad är fel med Google Drive?

Först och främst så finns det ingen lokal kopia på dina filer (tror visserligen att du kan välja att lagra lokalt, men i min mening ska det vara default värde), filerna är alltså bara genvägar till Google Docs/Google Drive där du sedan öppnar filen på nätet. Så med andra ord så har du ingen tillgång till dina filer, om du inte är på nätet. Ett andra argument är att Google Drive på grund av att dom inte har lokala filer, inte heller kan dela en fil genom att enkelt klicka på den och välja att dela publikt, en funktion som jag sätter väldigt mycket pris på i Dropbox. Google Drive och Skydrive, till skillnad från Dropbox kan inte låta användaren välja vad som ska syncas, utan syncar allting i mappen utan förbehåll.

På plussidan till Google drive: En av dom stora kraftfulla fördelarna som du får med att använda Google Drive, är indexeringen och sökfunktionen i det, Google läser av innehållet i alla dina lagrade filer och indexerar det i sökbara resultat, i tillägg så läser Google Drive också av innehållet i icke-text baserade PDF filer med hjälp av OCR teknik (bildanalys)”. Google Drive har också en storleksgräns per uppladdad fil på hela 10gb, vilket är häpnadsväckande mycket mer än 2GB hos Skydrive. Dock blir Google Drive slagna på fingrarna även på denna punkt, eftersom att Dropbox inte har några begränsningar alls när det kommer till filstorlek.
Noteringsvärt angående uppgraderade versioner av Google Drive är att du automatiskt också får 25GB extra till ditt Gmail konto. Ytterligare argument för Google Drive är att Google Drive automatiskt kopplas till dina andra Google tjänster.

Kan jag inte använda Skydrive då? Dom ger mig ju 25GB gratis?

Skydrive i mina ögon är funktionellt ett bättre alternativ än Google Drive, men jag är ingen fan av att knyta mig upp mot Windows Live, varken interfacet eller tjänsten. Skydrive gick också ut och lovade 25gb till sina användare, men skal enligt rykten ha nedgraderat alla användare till 7gb. Skydrive saknar också möjligheten till selektiv sync. Dock har Skydrive likt den nya funktionaliteten i Dropbox också möjlighet att dela ut mappar, och skapa publika gallerier.

 

Så då kanske Dropbox är det bästa alternativet ändå?

Dropbox är helt klart kompetent på alla fronter, och är verkligen genomtänkt, saker som möjligheten att dela mappar med andra användare, publik delning, automatisk generering och kopiering av länkar till delat material, och smidigheten med det hela gör det verkligen till en favorit. Dropbox har också infört delning av mappar och möjlighet med att visa innehållet i ett snyggt galleri, oavsett om det är bilder eller vanliga filer. I tillägg så verkar Dropbox helt klart vara förhandsfavoriten för tredjeparts utvecklare som utvecklar tjänster mot API:er för att erbjuda lagring. te.x på denna blogg så kör jag ett WordPress plugin för att synca databas + filstruktur till Dropbox en gång i dygnet.

Så vad är baksidan med att använda Dropbox? Jo, priserna för att lagra större mängder filer hos Dropbox är verkligen horribla. Dropbox storage är faktiskt dubbelt så dyrt som Google storage. För summan ($9,99/månad) motsvarande 100GB hos Dropbox, får du hela 200GB hos Google. Google Storage erbjuder också 80GB för en årskostnad på futtiga $20. Detta priset är det bästa i hela jämförelsen och var något jag slog till på när jag valde att gå över till Insync.

SugarSync erbjuder mer än konkurrenterna

SugarSync fungerar i praktiken på samma vis som Dropbox gör, SugarSync har också några funktioner som Dropbox saknar, till exempel möjligheten att synkronisera valfria mappar i ditt system, och inte bara mappar/filer som finns i synkroniseringsmappen för installationen. Det erbjuds också sync via E-post, något jag inte har testat, men tolkar som att du mha av en E-post adress kan ladda upp filer till din backup genom att skicka dom i e-post. SugarSync erbjuder också delning med lösenord/användarnamn.

 

Så vad ska man välja för att synkronisera/lagra sina filer i molnet? Svaret är SugarSync eller insync

Både Insync och SugarSync är fullgoda alternativ för backup och synkronisering samt delning med vänner och okända, men Insync har fördelen av att ha ännu billigare lagring och blir med det min  personliga favorit. Insync är alltså en tredjeparts klient som fungerar väldigt väldigt likt Dropbox, men synkar faktiskt till Google Docs (eller är det Google Drive nu?) Detta gör för mig att Insync blir det bästa från flera världar, man får den smidiga crossplattform klienten som Dropbox erbjuder, men också  den billiga lagringen som Google Storage innebär, för att inte nämna stabiliteten som Google tår för. Insync stödjer också publik delning av en lokal fil från Insync mappen genom att högerklicka på den och kopiera den publika länken till filen. Jag fick när jag blev medlem 5gb lagring gratis, men betalade snabbt med Google checkout för ytterligare 80GB, priset var häpnadsväckande låga $20 för ett år med 80GB extra utrymme. Det sätter verkligen Dropbox i ett annat ljus.
Insync stödjer dessutom multipla Google konton, d.vs du kan i din Insync mapp, ha en mapp för konto A, och en annan mapp för konto B och dessa synkroniseras oberoende av varandra. Mycket bra enligt mig. Insync har också enligt uppgifter stöd för att synkronisera till/från externa hårddiskar, något jag inte har testat ännu, och måste få lov att återkomma till. Insync har också stöd för webbproxy, vilket innebär att du kan köra det bakom de flesta brandväggar, så länge det är tillrättalagt för det. Under helgen har jag också kommit med förslag om nya funktioner till Insync, via deras Facebook sida, och jag vill ge ett pluspoäng i kanten för trevliga killar där!

 

 

Andra tjänster som jag använder för sync, delning och backup

Utöver Insync så använder jag också ett 10GB konto hos Icloud för att hålla min iPhone och iPad syncad och säkerhetskopierad, när jag snackar med mina utvecklare så använder jag Droplr, för att enkelt dela filer och printscreens, Droplr finns till både OSX och Windows. Det finns också andra appar, likt cloud.app som jag använde intill nyligen när jag upptäckte Droplr.Dessa apps är kanske inte menade för så mycket backup och sync, som smidig delning av filer och bilder. Jag har intill förra veckan varit en trogen följare av cloud.app, och använt det flitigt för att dela bilder med mina utvecklare och folk jag vill bolla idéer med, det är helt enkelt förlegat att spara ned en kopia, lagra och sända via Skype/Live messenger/E-post. Droplr och cloud.app låter dig ta en printscreen och enkelt dela länken till bilden i en online-lösning där den alltid är tillgänglig.

Men Open Source alternativ då?

Jo det finns faktiskt ett gott etablerat alternativt till samtliga ovan, som kallas för SparkleShare, dock kräver detta helt andra egenskaper av dig, än vad dom etablerade tjänsterna gör. Främst att du har en egen server/vps som du klarar att administrera både drift och säkerhet på. För att inte nämna backup och återställning vid problem. I mina ögon är SparkelShare ett riktigt bra alternativ för den som måste ha full backup på absurda mängder data (tänk terabyte), alternativt för företaget som har en komplex struktur över vad som ska synkroniseras.

Något vi alla bör kunna vara eniga om är att det finns ingen ursäkt idag för att mista sina viktiga filer och dokument.

Av fredrik

3 svar på “Finns det några bra alternativ till Dropbox eller Google Drive?”
 1. Som gammal användare av Sugarsync kan jag bara hålla med om att de har vissa funktioner som t ex Dropbox saknar (och som jag därför använder för andra saker) Men när det kommer till pris är inte Sugarsync bättre än Dropbox, tvärtom. För $ 9.99 får man bara 60 GB – vill man ha 100 GB kostar det $ 14.99 per månad. Nu får man mer gratisutrymme, mer bonus och troligen finns inget tak för bonusutrymme. Dessutom har Sugarsyncs support inte varit den snabbaste. 
   
  Tack för tipset om Insync, den ska jag titta lite närmare på

  1.  @tanketal Hej, och tack för att du tar dig tid att kommentera, det är alltid trevligt!
    
   Men enligt dropbox.com så ger $9,99/month 50gb hos dropbox, medan du hos SugarSync får 60GB, d.vs 10gb mer för samma pris. Angående 100GB, så tar ju SugarSync $14,99 för detta, medans Dropbox tar $19,99, båda har cirka likvärdiga årsplaner, d-vs cirka 2 månaders rabatt vid årsteckning. Ja, bonus, och gratis utrymme är ett gott poäng, jag har 10gb hos Dropbox nu, och räknar med att gå upp några GB till nu när Dropbox bara i dagarna har släppt autosync av bilder och video från iPhone/Android. Men det förutsätter ju också att man aktivt jobbar med att rekrytera folk/ tar del i pr-trix för att få extra utrymme.
    
   Tråkigt dock att höra om supporten, ska man lansera en tjänst av denna kalibern så måste nog supporten vara enastående, hur ska man annars klara av att bygga förtroende!
    
   Vänligen,Fredrik Näs

   1. @FredrikNas  Hej!
    Även jag är lite lat 😉 så jag kollade inte Dropbox utan gick på din uppgift ovan ”För summan ($9,99/månad) motsvarande 100GB hos Dropbox, får du hela 200GB hos Google.” 
     
    Man behöver inte vänta på appen – kopplar man en vanlig digitalkamera till datorn och låter dropbox automatiskt ladda upp bilder så får man 3 GB om man laddar upp 3 GB bilder. Man behöver inte ladda upp dem med en gång utan kan ta det i etapper (jo, man kan radera alla bilder så snart man sett att man fått maxutrymme, dvs 3 GB). 
     
    Det finns lite gratisutrymme som många missar och som inte kräver att man deltar i aktiviteter – kolla fliken ”Getting started” på kontots webbsida. 
     
    Släng upp eller skicka din reflänk för Dropbox. Jag och folk runt mig har maxat våra utrymmen för länge sedan och då och då kommer det folk som behöver ett konto och då är det bättre att du får lite utrymme än att ingen får det 🙂
     
    Hälsningar
    Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *